20200813-Hembygdsgården-Österbybruk
2034
Vi kommer fram till Österbybruk vid halvtiotiden och börjar med kaffe/te och smörgås i hembygdsgården.

Under tiden vi dricker vårt förmiddagskaffe blir det musikunderhållning. En spelman kommer och spelar på sin nyckelharpa och berättar om dess historia och om musikens betydelse för dem som levde på de uppländska bruken.

Efter fikat får vi en visning av vallonsmedjan, världens enda fungerande vallonsmedja med anor från 1600-talet. Vi får följa järnets väg från malmen i Dannemora gruva till den färdiga exportvaran, stångjärnet. Vi besöker också smedsbostaden som visar ett arbetarhem från sekelskiftet 1900.


Efter visningen har vi egen tid då vi själva kan titta på något av det som finns på området, bland annat lantbruksmuseum, klensmedja, vävstuga, keramikverkstad och galleri.


Efter lunch på värdshuset Gammel Tammen får vi en visning av den återskapade Orangeriträdgården. Trädgården ser idag ut som den gjorde under brukets storhetstid då den försörjde herrgården med frukt och grönsaker året om. Här finns också en affär som säljer säsongens skörd, trädgårdsväxter och krukväxter och i orangeriet finns en utställning om trädgårdens historia. Vi är tillbaka i Stockholm vid 17.


I priset ingår bussresa, visning av smedjan, smedsbostaden och trädgården, fm-kaffe med smörgås och lunch.Tid och plats:Torsdag 13 augusti 8.00 CityterminalenSamling:7.45 vid bussgatenPris:Pris 730 kr resp 855 för ej medlemAntal platser:Min 20 max 40 deltagareAnmälan senast:6 juliBetalning senast:13 juliAnsvarig:Chris Larsson 070 263 63 14 aktiviteter.chris@gmail.com
Det finns 2 stycken ordinarie platser kvar, därefter kommer anmälan att sättas upp på en väntelista.