20200825 westerlundska
2035
Framme i Enköping börjar vi med förmiddagsfika på cafe Tant Gredelin.

Efter kaffet är det dags att ta oss an denna parkernas stad. Stadsträdgårdsmästaren Stefan Mattson drog på 1990-talet igång satsningen på fler gröna ytor. I centrala staden finns ett tjugotal parker, en del är små fickparker andra är större med plats för lek och picknick. Kronan på verket är Drömparken skapad av den kände trädgårdsdesignern Piet Oudolf. Vi kommer att få se de flesta av parkerna när vi åker med parktåget. En guide berättar om parkerna och även lite om stadens historia. Eftersom minitåget bara tar 25 passagerare delas vi in i två grupper.

Medan den ena gruppen åker parktåget får den andra gruppen en visning av Westerlundska gården och höra mer om den berömde läkaren.  Doktor Westerlund blev stadsläkare i Enköping 1867 och blev snart känd i hela Europa för sitt arbete med att bota människor som hade problem med nerverna. Han rekommenderade sina patienter dagliga promenader och ansåg att sysselsättning var bra för välbefinnandet. Hans regim var sträng och som patient fick man underkasta sig hans metoder, han ville inte behandla människor som inte ville bli friska. Idag minns vi honom mest för dr Westerlunds hälsoblomma eller rosengeranium som den också kallas. Han ansåg att alla borde ha en sådan i sovrummet för att doften var renande och bra för hälsan. I Westerlundska gården bodde och verkade doktorn, trädgården är anlagd i stil med hur stadsträdgårdar såg ut vid sekelskiftet 1900.

Innan lunchen, byter grupperna aktivitet. Efter lunchen åker vi mot Stockholm och stannar vid Glasbolaget i Bro som drivs av Ammy Olofsson och Erika Kristoffersson Bredberg. De arbetar medvetet med hållbar produktion, ugnen drivs på deponigas och de smälter ner återvunnit glas och använder på nytt. De kommer att visa oss sin glashytta och berätta om hur de arbetar. De har också en utställningshall där även andra glaskonstnärer ibland ställer ut. Vi är tillbaka i Stockholm vid 17.

I priset ingår bussresa, rundtur i Enköpings parker, visning av Westerlundska gården, visning av Glasbolaget, förmiddagskaffe/te och smörgås samt lunch.


Tid och plats:Tisdag 25 augusti 8.15 CityterminalenSamling:8.00 vid bussgatenPris:Pris 745 kr resp 880 för ej medlemAntal platser:Min 20 max 40 deltagareAnmälan senast:15 juliBetalning senast:22 juliAnsvarig:Chris Larsson 070 263 63 14 aktiviteter.chris@gmail.com