1916 Vad hände 68?

Föregående aktivitet  Nästa aktivitet

Ja bland annat det här:
Svältkatastrof i Biafra   Martin Luther King och Robert F Kennedy skjuts till döds  Vietnamkriget  Studentrevolt i Paris - de Gaulle tvingas på flykt  Andy Warhol utställning i Stockholm Pragvåren – Invasion av Tjeckoslovakien  Kravaller i Båstad   Kårhusockupationen   Black Power hälsning i Mexico OS  

Utifrån sin bok ”68” berättar Henrik Berggren, historiker, författare och DN-journalist om efterkrigstidens mest mytomspunna år – i Sverige och i världen. Fortfarande efter ett halvt sekel väcker årtalet starka känslor. Men vad var det egentligen som hände? För en del handlar det om ett ögonblick då frihetens rike tycktes ligga inom räckhåll. För andra väcker det ilska över militanta studentuppror som ruskade om både politiker och en föräldrageneration världen över.

Åren runt 68 präglades också av en ny syn på kärlek och sex, men relationerna i vardagslivet förblev oftast desamma. För många var 68 något som utspelade sig någon annanstans. De flesta läste inte Marx, rökte inte hasch eller lyssnade på Jimi Hendrix, utan tittade på High Chaparral och Forsytesagan, drack mellanöl och gillade Anna-Lena Löfgrens ”Lyckliga gatan”.

Efter föreläsningen dricker vi eftermiddagskaffe i Restaurang Treskillingen.

Tid och plats: 
Tisdag 26 mars 14.00
Samling: 
13.45 Postmuseum, Lilla Nygatan 6 i entrén
Ansvarig: 
Birgitta Ellius, 073 079 02 42, birgitta@ellius.se
Pris i kr: 
200 resp 250 för ej medlem
Anmälan senast: 
2019-02-21
Betalning oss tillhanda: 
2019-03-05
Antal: 
Max 60 deltagare