1906 Karin Alfredsson

Föregående aktivitet  Nästa aktivitet

Journalisten och författaren Karin Alfredsson praktiserade på Aftonbladet i början på 70-talet. Därefter har hon varvat längre frilansperioder med anställningar som chefredaktör för tidningen Journalisten, chef för Sveriges televisions morgonprogram, programchef på SVT Nord i Umeå samt gästprofessor i journalistik vid Umeå universitet. Hon har även varit programledare för Kalla fakta på TV 4 och arbetat på biståndsorganisationen WeEffect i södra Afrika.

Hon har engagerat sig i frågor kring kvinnors villkor. Hon skrev sin första bok Den man älskar agar man? 1979. Det var den första debattboken i Sverige om mäns våld mot kvinnor och i den skildrar hon och fotograf Ulla Lemberg den misshandel som många kvinnor utsätts för. I artiklar har hon under åren återkommit till kvinnors livssituation i olika delar av världen. Hon insåg att hon med sina artiklar endast nådde dem som redan visste och ville nå en större läsekrets och bestämde sig därför att skriva deckare. I den första, 80 grader från Varmvattnet som utspelar sig i Zambia introducerar hon läkaren Ellen Elg som huvudperson. Hon återkommer i böckerna och på försättsbladet till alla Ellen-böckerna står det: ”Allt viktigt i denna berättelse är sant. Alla likheter med verkligheten är fullkomligt avsiktliga.”

– För så är det. Allt som beskrivs i böckerna har hänt tyvärr, säger Karin Alfredsson. Jag är bättre på research än påhitt och verkligheten överträffar dessvärre dikten.

Efter föredraget serveras eftermiddagskaffe i restaurangen.

Tid och plats: 
Torsdag 7 februari 13.00, Postmuseum, Lilla Nygatan 6
Samling: 
12.45 i entrén
Ansvarig: 
Lennart Johansson, 073 850 33 77, birgitta@barrud.se
Pris i kr: 
180 resp 230 för ej medlem
Anmälan senast: 
2019-02-15
Betalning oss tillhanda: 
2019-01-25
Antal: 
Max 60 deltagare